Volwassenen

 

Met osteopathie kijken we op een andere manier naar het lichaam, we zoeken niet alleen naar waar de klacht zich bevindt maar vooral ook hoe deze is ontstaan en waarom het lichaam die zelf niet opgelost krijgt. Veel mensen die bij ons komen hebben al eerder fysio- of een andere behandeling gehad. Door klachten anders te bekijken en de oorzaak te behandelen komt u sneller van u pijn. 

“Met een volledig onderzoek de puzzel oplossen waardoor uw klachten zijn ontstaan, om weer snel optimaal te functioneren”

Indicaties

Hieronder wordt een lijst gegeven met klachten die mogelijkerwijs voor osteopathie in aanmerking komen, deze lijst is niet volledig maar geeft al een goed beeld. Indien u zich afvraagt of uw klacht in aanmerking kan komen voor osteopathie kunt u altijd telefonisch of via email contact opnemen.

U kunt op de blokken onder deze lijst klikken voor meer informatie

 • Rugklachten: ischias, uitstraling in het been (eventueel hernia)
 • (Chronische) (rug)- en nekpijn, pijn tussen de schouderbladen
 • Bekkenklachten/SI klachten
 • Stuitproblemen/coccygodynie 
 • Gewrichtsklachten: peesontstekingen, slijmbeursontstekingen, gewrichtspijn
 • Maag- en/of darmklachten (buikpijn, zuurbranden, maagpijn, obstipatie, diarree en prikkelbare darm, klachten na buikoperaties; littekenvorming en verkleving)
 • Klachten na buikoperaties (littekenvorming, verkleving)
 • Zwangerschapsklachten (zie menu “zwangerschap”) 
 • Uro-gynaecologische klachten: terugkerende blaasontstekingen, incontinentie, pijn bij het vrijen, bekkenbodem problemen, menstruatiestoornissen
 • (Recidiverende) sportblessures, verstuikingen Sportblessures
 • Verschillende hoofdpijnen (o.a. migraine, spanningshoofdpijn, (recidiverende) voorhoofdsholteontsteking (sinusitis), duizeligheid
 • Whiplash-syndroom en andere posttraumatische klachten
 • Kinderwens
 • Burn-out, (chronische) vermoeidheidsverschijnselen en concentratieproblemen
 • Een scala van klachten waarvan in de medische wereld gezegd wordt “daar moet je mee leren leven”

Onderzoek:

Tijdens een eerste consult spreken we uw klacht(en) door en doorlopen we een aantal vragen (en ziektegeschiedenis) om een volledig beeld van uw gezondheid te krijgen. Als u een lijst heeft met medicijnen die u gebruikt, of verslagen heeft van eerdere onderzoeken of behandelingen, dan is dit handig dat u deze meeneemt naar het eerste consult. Uw osteopaat zal deze dan overlopen samen met u en indien nodig in uw dossier plaatsen.

Vervolgens onderzoeken we op bewegingsverliezen in het lichaam en leggen uit hoe dat in verhouding staat tot uw klacht. Omdat de osteopaat de oorzaak van de klacht zoekt en deze voor iedereen verschillend kan zijn, kunnen twee personen die zich met dezelfde klacht aanmelden een totaal verschillend behandelplan krijgen. We vinden het belangrijk uit te leggen hoe wij als osteopaat de klacht en oorzaak hiervan zien dus proberen steeds uitgebreid uitleg te geven.

Wij gaan niet enkel deze functiebeperkingen opzoeken in het spier- en gewrichtsstelsel, maar gaan ook breder naar andere systemen kijken. Zoals daar zijn het cardio-vasculaire systeem (hart en bloedvaten), neurologische systeem (zenuwen/zenuwstelsel) Het gastro-intestinale systeem (maag, darmen en alles wat met spijsvertering te maken heeft, je krijgt immers je voedingsstoffen en energie vanwege een goede werking van dit systeem). Dit zijn een paar voorbeelden van de verschillende systemen die de osteopaat zal onderzoeken. Kortom we kijken verder dan enkel de spieren en gewrichten maar onderzoeken en behandelen meer het geheel.

Behandeling:

Tijdens de behandeling kunnen de handgrepen variëren van heel zacht tot stevig, regelmatig op andere plaatsen dan waar de klacht zich bevindt. Na de behandeling heeft het lichaam de tijd en rust nodig om te reageren op de behandeling en het zelfherstellend vermogen aan te spreken. Daardoor varieert de periode tussen behandelingen van 1 week tot 2 maanden, sommige mensen komen zelfs maar eens per kwartaal of half jaar als “onderhoud”.

Omdat osteopaten getraind zijn in het herkennen van “rode vlaggen” ofwel contra-indicaties is een verwijzing voor osteopathie niet nodig. Indien nodig en met uw toestemming kan overlegd worden met een huisarts of specialist.

Osteopathie heeft uiteraard ook zijn beperkingen. Zo kunnen wij geen ziekten genezen of klachten verhelpen waarbij de structuur van het weefsel is aangetast. Wij kunnen er wel voor zorgen dat de klachten die deze zaken met zich meebrengen verzacht worden. Dit gebeurt dan uiteraard in overleg met de behandelende huisarts.