Baby's

Voor een goede ontwikkeling van een baby is het belangrijk dat het zich vrij kan bewegen en lekker voelt in zijn of haar lichaampje. Tijdens de zwangerschap en de bevalling werken er grote krachten op het lichaam van het kindje, gelukkig worden deze krachten meestal goed opgevangen. Door een te langdurige zelfde houding in de buik, te snelle of juist heel lange bevalling of een kunstverlossing met vacuüm of keizersnede kunnen kunnen baby’s na de geboorte klachten ontwikkelen.

Er wordt binnen de osteopathie wel gezegd dat je een volwassene wel als een kind kunt behandelen maar zeker niet andersom. Daarom hebben onze osteopaten die baby’s behandelen ook allemaal een specialisatie van enkele jaren hiervoor gevolgd.

“Onze specialisatie baby osteopathie zorgt dat wij met zachte, ervaren handen uw baby helpen zich optimaal te laten voelen en ontwikkelen”

Indicaties osteopathie bij baby’s

Er zijn verschillende klachten waarvoor u met uw baby bij ons terecht kunt voor een behandeling. Hieronder volgt een korte opsomming, deze lijst is niet volledig maar geeft al een goed beeld. Als u vragen heeft mag u altijd contact opnemen.

U kunt op de blokken onder deze lijst klikken voor meer informatie.

  • Voorkeurshouding of afplatting/onregelmatigheid van het schedeltje (en KISS syndroom)
  • Huilbaby/ onrustige baby
  • Overstrekken 
  • Buikkrampen en/of winderigheid of moeite met ontlasting
  • (Verborgen) reflux (oprispingen) en moeite met boeren
  • Slik/zuigproblemen; problemen met lactatie of voeden algeheel
  • Slaapproblemen
  • Vertraagde motorische ontwikkeling
  • Eczeem of allergie
  • Als check- up voor pasgeborenen als controle of de beweeglijkheid van het lichaam goed is

Deze lijst is niet volledig maar geeft al een goed beeld. Indien u zich afvraagt of uw klacht in aanmerking kan komen voor osteopathie kunt u altijd telefonisch of via email contact opnemen.

Het onderzoek en behandeling

Bij het behandelen baby’s zijn er wat verschillen met de behandeling van een volwassene. Er wordt binnen de osteopathie wel gezegd dat je een volwassene wel als een kind kunt behandelen maar zeker niet andersom. Het lichaam van de baby wordt van top tot teen onderzocht om de oorzaak van de klacht te vinden, daarnaast wordt gekeken naar of de motorische ontwikkeling gewenst verloopt. De behandeling is nog veel zachter dan bij volwassenen en er wordt rekening gehouden met de ontwikkeling en wat de baby dus op dat moment kan of prettig vind. Om een baby zich zo fijn mogelijk te laten voelen, wordt soms bij de ouders op schoot, al rondwandelend of wiegend onderzocht en behandeld. Alles om het de baby zo prettig mogelijk te maken. 

Tijdens de opleiding osteopathie en later de opleiding osteopathie bij baby’s en kinderen leerden we op een zachte manier onderzoeken en behandelen en te herkennen hoe de normale motoriek ontwikkeld. Daarom is het volgens ons ook zo belangrijk dat een osteopaat specialisatie voor baby’s volgt. Al onze osteopaten die baby’s behandelen zijn hierin gespecialiseerd en blijven met regelmaat bijscholingen volgen om up to date te blijven.