Voorkeurshouding of afgeplatte schedel
Wanneer een baby een voorkeurshouding heeft, heeft het de neiging om steeds met het hoofdje dezelfde richting op gedraaid te liggen. Hierdoor kan een afgeplatte schedel ontstaan maar een enkele baby wordt zelfs al geboren met een afplatting van het hoofdje. Een voorkeur is niet alleen belangrijk voor de vorm van de schedel maar ook naar de verdere ontwikkeling zoals het rondkijken, rollen en kruipen. Het komt regelmatig voor dat een kindje ook verder in het lichaam scheef “als een banaan” gaat liggen. Er zijn meerdere oorzaken waardoor een voorkeur kan ontstaan. Bijvoorbeeld al heel vroeg met het hoofdje ingedaald liggen in de zwangerschap, een langdurige zelfde houding in de baarmoeder, te snelle of juist erg lange bevalling, stuitbevalling of vacuüm of tangverlossing.
Als osteopaat gaan we op zoek naar waarom het kindje maar een kant kiest. Dit kan komen vanuit de nek maar zeker ook uit andere delen van de wervelkolom, de schouders of andere delen van het lichaam. Met zachte technieken kunnen we zorgen dat deze spanning verdwijnt waardoor de baby vrij is om te bewegen en ontwikkelen. Hierdoor kan ook de schedel zich weer goed ontwikkelen.
Onder KISS (of KIDD) syndroom vallen weer heel veel andere symptomen die worden toegeschreven aan problemen uit de nekwervels. Deze terminologie wordt eerder gebruikt binnen de fysiotherapie/manueel therapie. Binnen de osteopathie vinden we het niet logisch enkel naar het nekje te kijken maar behandelen we ook andere spanningen in zowel de schedel als de rest van de wervelkolom. Wanneer dit niet gedaan wordt kunnen klachten gemakkelijker terugkomen en later problemen geven.
Er wordt binnen onze praktijk regelmatig samengewerkt met gespecialiseerde kinderfysiotherapeuten.