Sportblessures – Verstuikingen

Voor meer en meer mensen is een vorm van sport onderdeel geworden van het dagelijkse leven. Dit juichen wij alleen maar toe, gezien ook veel mensen veel zitten en weinig bewegen overdag. Wanneer we klachten zien die frequent voorkomen, of steeds na een periode van beterschap weer terugkomen, dan is het zeker nuttig om door een osteopaat te laten bekijken.
Echter, met meer sporten kunnen ook klachten en blessures ontstaan. Zeker wanneer iemand te snel opbouwt of overbelast. Sportblessures zijn vaak te relateren aan welke sport je beoefent. Bij hardlopen zien we vaker klachten in de benen/voeten. Bij volleybal komen daar de schouders bij, dus zo heeft iedere sport regio’s die vaker klachten veroorzaken door de belasting met die sport.

 

Enkele indicaties:

  • Blijvende pijnklachten na verstuiking van de enkel
  • Slijmbeursontsteking in de heup
  • Liesklachten
  • Rugpijn tijdens sporten
  • Runnersknee, jumpersknee, schuttersknie, knieschijf klachten
  • Achillespeesontsteking of hielspoor
  • Tennis of golfers elleboog
  • Rotator cuff problemen (schouder)
  • Polsoverbelasting

 

Enkele voorbeelden hoe dit kan ontstaan:

Wat heel vaak voorkomt zijn peesoverbelastingen of zelf ontstekingen (zie gewrichtsklachten). Wanneer je een gewricht/spier/uw lichaam op een foutieve manier gebruikt, kunnen er klachten ontwikkelen. In veel gevallen kunt u er zelf niet eens veel aan doen dat klachten zijn ontstaan.
Wanneer je bijvoorbeeld uw teen heeft gestoten, ga je anders lopen en zal je dus uw enkel-, knie-, heupgewricht en de rug anders gaan belasten. Dit is ook een vorm van foutieve bewegingen, maar waar u zelf niets kan aan doen. Door andere belastingen van spieren en gewrichten kunnen klachten ontstaan.
Het bekken wat ‘scheef’ staat. Dit kan fysiek scheef zijn, dus meetbaar scheef, maar kan ook functioneel scheef zijn. Dit wil zeggen dat 1 kant beter beweegt dan de andere kant. Onze benen zijn met de heupen verbonden aan het bekken en gaan zo over naar de ruggengraat. Dit kan dus ten grondslag liggen van recidiverende (terugkerende) klachten omdat het lichaam onbewust verkeerd gebruikt wordt. Wanneer het bekken verkeerd beweegt heeft dat invloed op alle gewrichten eronder zoals de heup, knie en enkel/voet maar ook de wervelkolom. Zo ontstaan gemakkelijk blessures van overbelasting.

 

Wat doen we met osteopathie?

De oorzaak van de sportblessures liggen vaak in iets banaals. Vaak is er iets aan vooraf gegaan, waarna je anders bent gaan bewegen en je dus door foutieve belasting problemen bent gaan creëren. Een sportblessure is een zoektocht naar niet alleen wat nu effectief de pijn veroorzaakt maar vooral ook waarom jij wel en je sportmaatje dat exact hetzelfde traject doorliep niet. We gaan eerst uitsluiten of er niets structureel aan de hand is zoals een spierscheuring, een acute ontsteking, misschien een fractuur of breuk. Het verschil met de behandeling van een fysiotherapeut is dat we vrijwel nooit enkel lokaal behandelen maar echt zoeken waar de klacht vandaan komt en dus totaal ergens anders kunnen behandelen.

Hierbij kijken we naar de verschillende aspecten die de beweeglijkheid opbouwen. Het kan dus zomaar zijn dat we voor uw rug of liesblessuren uw voet zullen moeten behandelen.
Daarnaast wordt er indien nodig samen met u besproken welke spierversterkende oefeningen gedaan kunnen worden, of hoe u het sporten of bewegen zou moeten aanpassen. Indien nodig wordt er weer samengewerkt met een fysiotherapeut ter extra ondersteuning.