Nekklachten – Pijn tussen de schouderbladen
Samen met lage rugklachten vormen (chronische) nekklachten een van de meest voorkomende redenen om een osteopaat te consulteren. Onze nek is een deel van het lichaam wat we een hele dag door intensief gebruiken. Een flink percentage van de bevolking zit dagelijks vele uren voor een scherm of werkt in een verkeerde of te belastende houding (denk aan kapsters en verpleegkundigen of hoge belasting in de bouw). Onze nekspieren zijn er om te bewegen op een dynamische manier, lang hetzelfde doen is niet bepaald bevorderlijk voor deze spieren.
Ook vormt de nek de overgang tussen de rug en het hoofd, wat wil zeggen dat deze zowel door de rest van de rug als door het hoofd beïnvloed kan worden. In het onderzoek zullen we dus (zoals we bij elke klacht doen) het hele lichaam nakijken ook hier weer aandacht aan besteden. De oorzaak kan in het hele lichaam liggen, spanning op de borst, blokkades elders in de wervelkolom waardoor de houding is veranderd, overbelasting met de schouders of spijsverteringsproblemen waardoor overprikkeling in de hals ontstaat zijn slechts enkele voorbeelden.
Een vaak voorkomend probleem bij nekpijn is hoofdpijn. Deze start dan vaak vanuit de nek en zet zich door naar het hoofd. Dit wordt ook wel spanningshoofdpijn genoemd.
Op latere leeftijd komt door het veelvuldig gebruik van de nek, ook weleens slijtage voor. In medische termen artrose genoemd, wat officieel bij de reumatische klachten hoort. Dus de link tussen slijtage en artrose klopt niet geheel. Artrose is een proces waarbij het kraakbeen langzaam wat verdwijnt of afbrokkelt en kan ook op jongere leeftijd voorkomen. Kraakbeen zelf is niet doorbloed en heeft geen bezenuwing. Dit houdt in dat wanneer het minder/weg is, niet meer kan aangroeien, omdat er geen voeding via het bloed naartoe kan. Het heeft geen bezenuwing, dus slijtage zelf kan geen pijn doen. Wanneer echter het gewricht zelf ontsteekt of bijvoorbeeld zenuwuiteinden geïrriteerd raken of het op een gegeven moment bot op bot is, dan kunnen er uiteraard pijnklachten ontstaan.
Aan de slijtage van het kraakbeen kunnen wij als osteopaat jammer genoeg ook niets doen, aan de pijnklachten gelukkig vaak wel. Met behandeling gaan we er voorzichtig voor zorgen dat het gewricht zelf zo optimaal mogelijk beweegt en functioneert. Omdat klachten vaak in de omgeving van het gewricht ontstaan bij artrose, is er uiteraard mogelijkheid dit te behandelen met osteopathie.