Klachten na buikoperaties

Na een buikoperatie kun je klachten overhouden die een osteopaat goed kan behandelen. In eerste instantie is het natuurlijk belangrijk dat medisch uitgesloten is dat het niet komt van de klacht waarvoor de operatie moest worden ondergaan. Maar wanneer verder alles in orde blijkt kan een litteken zowel op korte als op langere termijn klachten geven. Een litteken is niet alleen hetgeen aan de buitenkant zichtbaar is, ook inwendig is er een litteken achtergebleven. Een osteopaat onderzoekt of het litteken en het weefsel er omheen mobiel is. Wanneer er verminderde beweging in die regio is, stagneert ook de goede aan en afvoer van bloed en afvalstoffen. Ook kan het zijn dat de darmen minder goed kunnen doorstromen met ontlasting omdat de natuurlijke beweeglijkheid (peristaltiek) bemoeilijkt wordt. Pijnklachten kunnen ontstaan door spanning van een litteken in het klein bekken na bijvoorbeeld het wegnemen van de baarmoeder, een keizersnede, scopie.
Ook kan een litteken trekkracht geven richting spieren of gewrichten in de omgeving (of zelfs via de fasciae op grotere afstand) met als gevolg nek of rugklachten.

 

Met osteopathie behandelen we op een voorzichtige manier de omgeving van het litteken, vaak wordt dit een stuk soepeler en voelt je snel verlichting.