Hoofdpijn / Duizeligheid

De meest voorkomende vormen van hoofdpijn zijn spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn, migraine en voorhoofdsholteontsteking.

Spanningshoofdpijn:

In de huidige maatschappij komen veel spanningsklachten voor. Zeker wanneer de spieren in de hals en nek/schouderregio meer gespannen zijn kunnen hoofdpijnklachten het gevolg zijn. Afvalstoffen blijven in de regio achter en de continue trek aan het achterhoofd van de spieren geeft pijn. Een osteopaat bekijkt welke invloeden er allemaal overprikkeling van de nek kunnen geven en behandeld niet alleen lokaal daar, maar ook de organen die prikkeling naar de hoge nek geven. Ook spanning vanuit de overige wervelkolom of de kaken (die vaak geklemd worden bij spanning) hebben veel invloed. Door overbelasting uit het lichaam te behandelen kan weer ontspannen worden.

 

Voorhoofdsholteontsteking en aangezichtspijn:

Ten gevolge van een ontsteking in een van de holtes maar ook vanuit de kaak (na kiespijn of problemen in de kaakgewrichten) kan flinke pijn ontstaan. Met osteopathie behandelen we lokaal op de kaakgewrichten of het aangezicht zelf. Wanneer er eerder een ontsteking is geweest kan dit langdurig bewegingsvermindering en pijn in de schedel geven. Door lokaal maar ook verder in het lichaam te behandelen kan herstel optreden.

 

Migraine:

De hevige pijn die migraine veroorzaakt kan er voor zorgen dat je nog maar moeilijk kunt functioneren. De overgevoeligheid voor licht en geluid, maar ook misselijkheid en braken maakt dat sommige mensen zich echt in een kamer op moeten sluiten om een aanval door te komen.
Een osteopaat zoekt van waar uit het lichaam er overprikkeling ontstaat. Oorzaken van migraine kunnen heel breed zijn, van blokkades in de nek of schedel naar minder optimale doorbloeding van het hoofd tot overbelasting van de lever door te veel afvalstoffen (hormonaal/chemisch door overbelasting van de darm of door overprikkeling uit de omgeving). Door te vinden waar de overbelasting ligt en dit te behandelen zien we vaak veel vooruitgang in hevigheid en frequentie van migraineklachten.

 

Duizeligheid:

Duizeligheid heeft verscheidene vormen en oorzaken Allereerst moet worden uitgesloten of deze duizeligheid niet voortkomt vanuit een neurologisch probleem.
Er bestaan ook vormen van duizeligheid die spontaan ontstaan en van voorbijgaande aard zijn. Het kan voorkomen dat u bij een nekblokkade last heeft van duizeligheid. Dit komt omdat ter hoogte van uw hersenstam, wat zich hoog in uw nek bevindt, belangrijke neurologische centra zitten die uw evenwicht regelen. Deze werken samen met u kleine hersenen en kunnen in bepaalde gevallen duizeligheid geven.
Een ander voorbeeld is BPPD (Benigne Paroxysmale PositieDuizeligheid). Dit kan spontaan voorkomen of na een virale infectie op het evenwichtsorgaan. Men spreekt hier van positieduizeligheid. Dit wil zeggen dat wanneer u uw hoofd wisselt van positie (opstaan, hoofd omdraaien…) de duizeligheid komt opzetten. In veel gevallen gaat dit vanzelf over. Wij kunnen u echter helpen om te gaan met de klachten en ervoor te zorgen dat u zo snel mogelijk van uw klachten afkomt. Belangrijkste regio hierbij is het hoge deel van uw nek.