Gewrichtsklachten

Peesirritatie/tendinose of peesontsteking/tendinitis

Een peesontsteking of persirritatie wordt ook wel een tendinose genoemd. In beide gevallen zal de pees pijn geven rondom het gewricht. In het eerste geval wordt vaak pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie gegeven.
Wij stellen ons als osteopaat weer de vraag, waarom gaat deze pees ontsteken? Een pees kan gaan irriteren en daardoor verzwakken door verkeerd of teveel gebruik. Ook te weinig gebruiken van een spier en dus pees, kan ervoor zorgen dat deze op termijn klachten zal geven.
Een vaak voorkomend probleem ter hoogte van de schouder komt voort uit een irritatie van de supraspinatus pees, deze ligt aan de bovenzijde van de bovenarm ter hoogte van de schouder. Deze pees is van zichzelf slecht doorbloed, als deze gaat irriteren zal hij opzetten/dikker worden. Door de ligging van de pees, hij loopt onder wat men noemt het schouderdak, heeft hij sowieso al weinig plaats. Bij nog wat extra belasting als bijvoorbeeld muren schilderen kan er een irritatie/tendinose of zelfs een tendinitis/peesontsteking ontstaan.
Dit is uiteraard een voorbeeld van een peesirritatie of eventueel ontsteking. Maar in elk gewricht, lopen er pezen die kunnen gaan ontsteken.

Wat zouden wij in dit geval doen?

Wij zullen als osteopaat de schouder/heup/knie enz. zelf controleren op mobiliteit. Maar zeker en misschien nog belangrijker kijken hoe de doorbloeding is naar de pees. Immers bij een fucntioneel slechtere doorbloeding, heb je een vergrote kans op irritatie en ontsteking, aangezien de voeding en afvoer verloopt via de bloedvaten. Ook kijken we naar de mobiliteit van de omgeving (dus bij de schouder de mobiliteit van de nek en rug, maar bij de knie de mobiliteit van voet, heup, bekken en rug en noem zo maar op).

Wanneer enkel op de spier zelf behandeld wordt, maar niet waarom de klacht is ontstaan dan is er vergrote kans dat de klachten zullen terugkomen. Dus ook in preventie kan osteopathie een rol spelen.

 

Slijmbeursontsteking/bursitis

Een ander vaak voorkomend probleem ter hoogte van het gewricht en dan specifiek in het heup en schoudergewricht zijn slijmbeursontstekingen. De slijmbeurs werkt in een gewicht als een extra met vocht gevuld kussentje om bewegingen beter te laten verlopen. Het komt voor op plaatsen waar er veel wrijving zou zijn tussen pees en bot. Aangezien we gewrichten heel frequent bewegen, is er een vergrote belasting op deze slijmbeurs. Deze kan dan ook vanwege verscheidene oorzaken gaan ontsteken, dit noemt met dan een bursitis.

Wat doen wij als osteopaat?

Allereerst moet er worden bekeken wat de pijn geeft en of het wel effectief de slijmbeurs is die de klachten geeft. Een slijmbeurs zal nooit uit zichzelf beslissen te gaan ontsteken dus we zoeken naar het waarom daarvan. Hoe beweegt de omgeving en wat geeft de irritatie? Zijn de spieren in de omgeving misschien te veel gespannen, beweegt het gewricht vlakbij moeilijker waardoor overbelasting is ontstaan? Niet alleen lokaal maar de hele regio wordt behandeld.

 

Reuma en artrose

Onze gewrichten maken dat we kunnen bewegen en activiteiten kunnen uitvoeren. Omdat we ze zo veelvuldig gebruiken kan er natuurlijk wel eens wat mislopen. Meest gekende gewrichtsklachten zijn reuma en artrose. Artrose is geen reuma, maar behoort wel tot de reumatische klachten. Bij reuma zien we vaak meerdere gewrichten die betrokken zijn, bij artrose komt het vaker voor dat het maar 1 gewricht is.

Wat doet een osteopaat bij deze klachten?

Reuma en artrose zijn aandoeningen die wij als osteopaat niet kunnen wegnemen. Dit wil echter niet zeggen dat we niets kunnen doen met uw klachten. Zoals bij elke klacht zullen wij kijken waar de pijn vandaan komt en wat de algehele beweeglijkheid is in de gewrichten en spieren rondom het pijnlijke gewicht. Komt dit bijvoorbeeld eerder voort uit het feit dat door een bekkenscheefstand, waardoor je een andere belasting krijgt op de knie met artrose, dan zal je hier meer last van kunnen hebben.
Wij gaan dan als osteopaat in de eerste plaats het bekken behandelen, zodanig dat de gewichtsverdeling over de beide knieƫn gelijk is en daarmee dus ook de belasting op de zere knie.