INDICATIES

Hieronder wordt een lijst gegeven met klachten die mogelijkerwijs voor osteopathie in aanmerking komen, deze lijst is niet volledig maar geeft al een goed beeld. Indien u zich afvraagt of uw klacht in aanmerking kan komen voor osteopathie kunt u altijd telefonisch of via email contact opnemen.

 • (Chronische) klachten van rug, nek, schouder, heup en ledematen
 • bekkenklachten
 • (recidiverende) sportblessures, verstuikingen
 • whiplash-syndroom en andere posttraumatische klachten
 • verschillende hoofdpijnen (o.a. migraine, spanningshoofdpijn, (recidiverende) voorhoofdsholteontsteking (sinusitis), duizeligheid
 • incontinentieproblemen of gynaecologische problemen
 • maag- en/of darmklachten (zuurbranden, maagpijn, obstipatie, diarree)
 • klachten na buikoperaties (littekenvorming, verkleving)
 • algemene buikklachten, soms medisch onverklaarbaar
 • menstruatiestoornissen
 • (chronische) vermoeidheidsverschijnselen en concentratieproblemen
 • een scala van klachten waarvan in de medische wereld gezegd wordt “daar moet je mee leren leven”.
ONDERZOEK EN BEHANDELING

Het onderzoek
De osteopaat begint met een uitgebreid gesprek om een indruk te krijgen van de ontstaansgeschiedenis van de klacht. Daarbij komen niet alleen vragen aan de orde die direct betrekking hebben op de klacht, maar ook de ziektegeschiedenis, leefgewoonten, en familiaire klachten worden nagevraagd. Vervolgens vindt een onderzoek plaats van top tot teen. De osteopaat onderzoekt met de handen alle drie de bewegingssystemen op hun beweeglijkheid. Zo worden alle blokkades en bewegingsbeperkingen in het lichaam die met de klacht verband houden in kaart gebracht.

Uiteraard worden de zogenoemde contra-indicaties, dit zijn klachten of aandoeningen, die niet door een osteopaat behandeld kunnen/mogen worden, uitgesloten. Deze zijn bijvoorbeeld breuken, spierscheuren, bacteriële infecties en dergelijke. Is er twijfel zal er altijd overleg plaatsvinden met de huisarts.

De behandeling
Een osteopaat werkt met de handen en gebruikt dus geen apparatuur. Tijdens de behandeling kunnen de handgrepen variëren van heel zacht tot stevig, vaak op andere plaatsen dan waar de klacht zich bevindt. Na de behandeling heeft het lichaam de tijd en rust nodig om te reageren op de behandeling en het zelfherstellend vermogen aan te spreken. Daardoor varieert de periode tussen 2 behandelingen van 1 week tot 2 maanden. De osteopaat geneest stimuleert het lichaam om zelf te genezen door blokkades en bewegingsbeperkingen die een genezing of het goed functioneren van een systeem in de weg staan, op te heffen.
Het is soms zo dat na de behandeling eerst een verergering van de klachten optreedt omdat het lichaam zich moet aanpassen aan de nieuwe situatie. Meerdere behandelingen zijn soms nodig om een optimaal evenwicht te bereiken.

Omdat de osteopaat de oorzaak van de klacht zoekt en deze voor iedereen verschillend kan zijn, kunnen twee personen die zich met dezelfde klacht aanmelden een totaal verschillende behandelduur en behandeling krijgen.

Osteopathie heeft uiteraard ook zijn beperkingen. Zo kunnen wij geen ziekten genezen of klachten verhelpen, waarbij de structuur van het weefsel is aangetast. Wij kunnen er wel voor zorgen dat de klachten die deze zaken met zich meebrengen verzacht worden. Dit gebeurt dan uiteraard in overleg met de behandelende huisarts.

© OSTEOPATHIE Moors Raymaekers / Dubbelstraat 90 4611 GM/ Zuidsingel 31 4611 LH Bergen op Zoom T +31 (0)6 53 36 37 61 / E info@osteopathiemoors.nl