Osteopathie schouderklachten Osteopathie rugklachten

WAT IS OSTEOPATHIE

Osteopathie is een manuele behandelmethode die het zelfgenezend vermogen van het lichaam probeert te verbeteren. Een osteopaat behandelt geen klacht of ziekte apart maar de mens met zijn ziekte of klacht in zijn geheel. Osteopathie werkt aanvullend op reguliere geneeskunde en is een therapie naast reguliere behandelmethoden.

Beweeglijkheid van zowel het lichaam als zijn verschillende systemen (de organen, botten, spieren, zenuwen enzovoorts) is voor een osteopaat van groot belang. Verlies van die beweeglijkheid kan zorgen voor problemen in het lichaam op die plaats of elders in het lichaam. Osteopathie gaat op zoek naar de oorzaak van de klacht en dit is niet altijd de plaats waar de klacht zich bevindt. Pijn is een gevolg van iets wat klachten geeft, de oorzaak ligt meestal ergens anders!

Wat de oorzaken van een klacht of bewegingsverlies zoal kunnen zijn is zeer uiteenlopend : van een harde val tot een bevalling, van erfelijkheid tot ziekten, van ontstekingen tot overbelasting maar ook van stress of emotie tot voedings- of levensgewoonten en ga zo maar door. Het kan lang duren voor dat een bewegingsverlies ook daadwerkelijk klachten geeft lokaal of elders in het lichaam. Om een goed beeld te krijgen doet de osteopaat een uitgebreide anamnese en onderzoekt hij het hele lichaam.

Hoe ziet de osteopaat het lichaam?
De osteopaat onderscheidt in het lichaam drie bewegingssystemen, het spier en gewrichtsstelsel (pariëtale systeem), het orgaansysteem (viscerale systeem) en het schedel- en wervelkanaal complex (craniosacrale systeem).

Tussen de drie systemen is een voortdurende wisselwerking. De osteopaat onderzoekt alle drie deze systemen en zoekt naar de oorzaak van de klachten. Wanneer hij deze gevonden heeft kiest hij een specifieke behandeling die bij de patiënt past.

INDICATIES

Hieronder wordt een lijst gegeven met klachten die mogelijkerwijs voor osteopathie in aanmerking komen, deze lijst is niet volledig maar geeft al een goed beeld. Indien u zich afvraagt of uw klacht in aanmerking kan komen voor osteopathie kunt u altijd telefonisch of via email contact opnemen.

 • (Chronische) klachten van de wervelkolomL lage rugpijn, nekklachten, pijn tussen de schouderbladen.
 • Gewrichtsklachten zoals peesontstekingen, slijmbeursontstekingen in schouder heup of andere gewrichten
 • Bekkenklachten of stuitproblemen
 • Rug en/of bekkenklachten bij zwangere vrouwen; begeleiding in de zwangerschap
 • (recidiverende) sportblessures, verstuikingen
 • whiplash-syndroom en andere posttraumatische klachten
 • verschillende hoofdpijnen (o.a. migraine, spanningshoofdpijn, (recidiverende) voorhoofdsholteontsteking (sinusitis), duizeligheid
 • incontinentieproblemen of gynaecologische problemen zoals kinderwens, pijn bij het vrijen, bekkenbodemproblemen, menstruatiestoornissen.
 • maag- en/of darmklachten (zuurbranden, maagpijn, obstipatie, diarree en prikkelbare darm)
 • klachten na buikoperaties (littekenvorming, verkleving)
 • algemene buikklachten, soms medisch onverklaarbaar
 • menstruatiestoornissen
 • (chronische) vermoeidheidsverschijnselen en concentratieproblemen
 • een scala van klachten waarvan in de medische wereld gezegd wordt “daar moet je mee leren leven”.
ONDERZOEK EN BEHANDELING

De behandeling
Een osteopaat werkt met de handen en gebruikt dus geen apparatuur. Tijdens de behandeling kunnen de handgrepen variëren van heel zacht tot stevig, vaak op andere plaatsen dan waar de klacht zich bevindt. Na de behandeling heeft het lichaam de tijd en rust nodig om te reageren op de behandeling en het zelfherstellend vermogen aan te spreken. Daardoor varieert de periode tussen 2 behandelingen van 1 week tot 2 maanden, sommige mensen komen zelfs maar eens per kwartaal of half jaar als "onderhoud".
Het is soms zo dat na de behandeling eerst een verergering van de klachten optreedt omdat het lichaam zich moet aanpassen aan de nieuwe situatie. Meerdere behandelingen zijn soms nodig om een optimaal evenwicht te bereiken.

Omdat de osteopaat de oorzaak van de klacht zoekt en deze voor iedereen verschillend kan zijn, kunnen twee personen die zich met dezelfde klacht aanmelden een totaal verschillende behandelduur en behandeling krijgen.

Osteopathie heeft uiteraard ook zijn beperkingen. Zo kunnen wij geen ziekten genezen of klachten verhelpen waarbij de structuur van het weefsel is aangetast. Wij kunnen er wel voor zorgen dat de klachten die deze zaken met zich meebrengen verzacht worden. Dit gebeurt dan uiteraard in overleg met de behandelende huisarts.

© OSTEOPATHIE Marjolein Moors / Dubbelstraat 90 4611 GM / Zuidsingel 31 4611 LH Bergen op Zoom T +31 (0)6 53 36 37 61 / E info@osteopathiemoors.nl